A Széchenyi István Egyetem, a Pick Kézilabda Zrt. és a Győri ETO-UNI FKC kutatás-fejlesztési és oktatási együttműködési megállapodást kötött.  A partnerség keretében az intézmény a sport szolgálatába állítja a digitalizációt, és olyan adatalapú szolgáltatásokat fejleszt, amelyek hozzájárulnak a sportolók teljesítménynöveléséhez.

A Széchenyi István Egyetem győri campusán került sor annak a megállapodásnak az ünnepélyes aláírására, amelyet az intézmény a szegedi és a győri férfi-kézilabdaklubbal kötött. „A cél, hogy a digitalizáció eszközeivel segítsük a sportot” – fogalmazta meg a hármas együttműködés lényegét röviden dr. Drotár István, az egyetem Digitális Fejlesztési Központjának vezetője. Kifejtette, a közös projektben adatalapú támogatást nyújtanak a kézilabdában csapat- és egyéni szinten egyaránt. Hozzátette, a profi sportolók teljesítménynövelését célzó, adatalapú irányítási rendszer fejlesztésére épített, sportdietetikai és sporttáplálkozási módszereket dolgoznak ki.

A megállapodás a kutatás-fejlesztés mellett a képzésfejlesztésre is kiterjed, elsősorban sport- és rekreációszervezés témakörben. A szegedi klub részt vesz az egyetemmel közös pályázati projektek kidolgozásában, valamint vállalja, hogy az együttműködő partnerek részére sportszakmai együttműködés keretében szakmai, módszertani és sportágspecifikus, támogatást nyújt. A Győri ETO-UNI FKC Kft. közreműködik a férfi kézilabda játékosállományára irányuló sportdietetikai rendszer fejlesztésében, tesztelésében és a közös pályázati projektek

megvalósításában.

„Példaértékű a Széchenyi István Egyetem nyitottsága és aktivitása, amely jelentősen megkönnyíti a partnerséget. A játékosok mérése, a teljesítménymonitoring és az adatalapú elemzés rendkívül fontos a számunkra, ezért örömmel veszünk részt az együttműködésben” – fogalmazott Kiss Bence, a Pick Kézilabda Zrt. cégvezetője. Hozzáfűzte, amellett, hogy az egyetemmel jövőbe mutató kutatásokba kezdenek, a mostani megállapodás a győri sportklubbal már meglévő kiváló sportszakmai kapcsolatot is tovább mélyíti.

„Egyetemünkön kiemelten kezeljük a sportot, élsportoló hallgatóinknak pedig kettős életpályát kínálunk annak érdekében, hogy az aktív pályafutásukat követően a civil életben is sikeresek legyenek a nálunk megszerzett diplomával. Intézményünk erőssége a modern technológiák kutatása, amely a sportfejlesztéshez – jelen esetben a sportolói teljesítménynöveléshez – is nagymértékben hozzá tud járulni” – mondta el dr. Filep Bálint, a Széchenyi-egyetem elnöke. Kiemelte, ehhez olyan innovatív környezetet teremtenek, amelyben az intézmény és vezető világcégek munkatársai közvetlenül tudnak kooperálni egymással, többek között a campustól néhány száz méterre található Győri Innovációs Parkban.

Uhlig Rita, a Győri ETO-UNI FKC Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, a győri egyetem valóban mindenben segíti a sportolókat, amelyből a kézilabdázók is profitálnak. Megköszönte a szegedi klub sportszakmai partnerségét, amely hozzájárul a győri kézilabdázás sikereihez is.

 

Forrás: www.uni.sze.hu

Fotók: Dudás Máté – Széchenyi István Egyetem